vrijdag 1 november 2013

Antwoorden werkprocessen


Op de foto het old school stopmotion animation duo Chapi Chapo. Irritante openingstune, maar fascinerende avonturen in een geometrisch kleilandschap.


Antwoord 1a
Er wordt verwacht dat je constant hetzelfde product nabootst. Is geestdodend, je wordt niet uitgedaagd.
Antwoord 1b
Je leert goed kijken en nabootsen, reproduceren van een voorbeeld met dezelfde techniek. Geen eigen beeldend vermogen gevraagd.
-
Antwoord 2a Werken vanuit een idee, schets. Hoe los ik een beeldend probleem op?
Antwoord 2b
Je bent aan de slag met een concept maar je bent minder gericht op de techniek zodat anderen het moeten uitvoeren. Uitbesteden aan grafische ontwerpers van een idee.
-
Antwoord 3a
Een proces waarin nog niets is omlijst. Direct starten en het materiaal verkennen. Wat kan ik er mee doen?
Antwoord 3b
Voordeel: meteen aan de slag. Nadeel: niet iedereen kan het, zeker wanneer het met nieuwe media gebeurt. Bij kleuters zijn klei en vingerverf goede materialen om mee te experimenteren.
-
Aantekeningen
Thema dat aansluit bij de leerling, beeldmateriaal verzamelen dat aansluit, beschouwen en vragen stellen, leg uit wat de techniekuitdaging is en wat de eisen zijn, laten experimenteren, begeleiden (elkaar nadoen voorkomen), reflecteren (zijn de doelen behaald, eventueel beoordelen).
-
Antwoord 5a
Bewegen en stemmen gebruiken (karakters) en een verhaaltje vertellen. Kan het speelgoed ook zelf tot leven komen? Hoe kan dat? Het doet alsof het niet leeft als het kind in de buurt is. Wat doet hun speelgoed als ze niet zouden kijken? Wat zou het verhaal kunnen zijn? Uitbeelden.
-
Antwoord 6a
24 beeldjes per seconde met variatie, kan ook met 24 3d beeldjes. Maak flipboekjes en een zootroop met een emmer die ronddraait. Edward Muybridge
-
Aantekeningen
Beeldend probleem stellen vanuit de receptieve fase. Welk speelgoed kan stapsgewijs bewegen? Laten overleggen tot een verhaal. Goed en kwaad is populair. Startpositie voor de camera: in en uit beeld van speelgoed en camera. Stapsgewijs verhaal uitbeelden met foto's. Leerling drukt verhaal uit in stapjes.
-
Aantekeningen
Lijst met materialen: laptop en animatie software, fotocamera met usb kabel, statief, tape voor beeld afplakken, eventueel een bouwlamp. Grote ruimte. Beamer en laptop met VGA kabel, Laptop en camera met usb kabel.
-
Antwoord 9a
Welk verhaal wordt er uitgebeeld? Is het duidelijk in de stapjes? Bespreken. Wat gaan we veranderen om het verhaal nog duidelijker over te laten komen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten