vrijdag 8 november 2013

Gecodeerde werkelijkheid 2b

Het besef van grondlijn(en en horizon doet zijn intrede. Andere beeldaspecten zijn schematishe kleuren, een eerste ordening, stapeling, belang en verdringing, doorzichtigheid en de samengestelde vorm van een object zonder dat de verbindingslijnen zijn weggehaald. Drie voorbeelden: Bij het eerste voorbeeld zien we schematische kleuren: blond meisje in een roze jurk, blauwe lucht, groen gras en een mooi voorbeeld van haaks contrast van de schoorsteen op het dak van het huis en de armen en de voeten van het meisje die dwars op het lijf staan. Dat echter een kleur heeft dat meer in fase 2a past dan de standaardkleuren die je meestal bij huizen in 2b ziet. Maar het dak is weer vertrouwd rood. En de zon vertrouwd geel met een lach.


Het tweede voorbeeld: Elmer de olifant door een kind van vijf jaar. Hoge grondlijn, zonnetje in de hoek (voorzichtige standaardvorm van afsnijding), schematische kleuren (Elmer is bontgekleurd, het gras is groen, de zon is geel) en een dappere poging tot perspectief (Elmer van voren en van opzij tegelijk waardoor het lijkt alsof de arme dikhuid is overreden). Ik zou als ouder toch zeer trots zijn.


Bij het derde voorbeeld: poging tot perspectief, maar het hekje valt om, er is een stapeling van bomen links zonder grootteverschil en de figuren, hoewel bewonderenswaardig nu eens van achteren afgebeeld, houden de koffers zeer onnatuurlijk vast. Maar onderaan is al overlapping van een koffer en een figuurtje te zien. En de zon moest ook nog ergens in de tekening, dan maar een klein geel bolletje rechtsboven. Leuke tekening!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten